log
Suedia

Suedia

Locurile 1 și 2 în Competitia Suedeză “Rapsmästeren” au fost câștigate cu hibrizii Rapool SMARAGD și TEMPTATION

După editia din 2016 SFO (Swedish Seed and Oil Plant Growers) organizează a doua oară competiția internațională de rapiță “Rapsmästaren” 2020. Această platformă inovatoare pentru schimbul internațional de cunoștințe oferă celor 40 de participanți din 7 țări șansa de a se alătura cu tehnologiei lor personale de rapiță pentru a găsi tehnologia „câștigătoare” si în 2020. Grupul fermierilor suedezi ERFA Halland a câștigat medalia de aur cu un randament de 7,174 kg pe hectar și 3,218 kg randament de ulei. Factorul cheie al succesului a fost hibridul Rapool Smaragd, care a condus și în testele germane LSV din acest an. SPZO (asociația cehă a fermierilor de rapiță) a ajuns pe locul 2, cu productia de 6,986 kg / ha, respectiv 3,217 kg producție de ulei (46% ulei). Au participat cu TEMPTATION, care domină propriile teste SPZO în ultimii 2 ani iar pe baza acestora a crescut fiind unul dintre hibrizii de top din piață din Republica Cehă.     

sursă: https://www.svenskraps.se/rapsmastaren2020/resultatet.asp, 30.11.2020
Australia

Australia

Producția 2020 de rapiţă autrasliană convinge

Fermierii australieni de rapiţă de primavară beneficiază de o producție remarcabilă în 2020. Cea mai mare suprafaţă de rapiţă de primavară din 2017-18 va ajunge în conformitate cu cel mai recent raport de culturi al Federației Australiene a Oleaginelor (AOF) în jurul valorii de 3, 34 milioane tone. Pe baza unei umidități mai bune a solului pe tot parcursul sezonului de dezvoltare și a regimului de precipitații, rapiţa a reușit să stabilească o cultură promițătoare în 2020, cu o creștere de 31% față de 2019 (2.316 milioane tone). Potențialul de export al rapiţei de primăvară non-GMO pentru luna următoare este estimat la 1,8 - 2 milioane tone, care va suplini ,,golurile de producţie’’ din China, respectiv Uniunea Europeană.

sursă: https://www.graincentral.com/markets/australian-canola-crop-forecast-at-3-34mt-aof/, 30.11.2020
Regatul Unit

Regatul Unit

Proiect nou: Biopesticide pentru combaterea puricelui cruciferelor (Psylliodes chrysocephalus) în Regatul Unit

În ultimii ani, a devenit dificil de combatut puricele cruciferelor în Marea Britanie, din cauza interzicerii insecticidelor din grupa neonicotinoidelor și a rezistențelor formate împotriva piretroizilor. Puricele cruciferelor este acum unul dintre motivele majore pentru producțiile scăzute de rapiță în 2019 (una dintre cele mai scăzute din ultimii cinci ani) și creșterea costurilor până la 79 de milioane £ pentru fermierii care au cultivat rapiță  anul trecut. Un nou proiect este fondat de Chap (Crop Health and Protection, un centru de agro-tehnologie din Marea Britanie), organismul agricol de rezolvare a problemelor CABI, producătorul biostimulant de combatere a dăunătorilor Russell Bio Solutions și compania de semințe H&T Bioseed pentru a dezvolta diferite formule ale unui biopesticid fungic pentru combaterea puricelui cruciferelor din rapiță în diferite etape ale dezvoltării culturii.  

sursă: https://www.pressandjournal.co.uk/fp/business/farming/2630260/farmers-urged-to-take-part-in-new-bid-to-tackle-oilseed-rape-pest/, 30.11.2020
Germania

Germania

Înapoi la o suprafață de rapiță de 1 milion de hectare

Fermierii germani cultivator de rapiță și-au mărit suprafața pentru recolta 2021 până la 1 - 1, 1 milioane hectare. Tendința pozitivă a fost bazată pe producțiile surprinzătoare mai ridicate la ultima recoltă și condiții de însămânțare promițătoare în august, respectiv septembrie 2020. Productiile oficiale de rapiță au atins 3, 68 t / ha (față de 3, 3 t / ha în 2019), care au fost influențate în principal de temperaturi moderate și precipitații târzii în iunie și iulie. Astfel, Germania este pentru prima dată țara lideră pe piața europeană a rapiței de câțiva ani, susținută suplimentar de condițiile dificile de semanat din Franța sau Ucraina.

sursă: https://www.agrarzeitung.de/nachrichten/wirtschaft/flaechenschaetzung-raps-schafft-wieder-die-million-92907, 30.11.2020
Republica Cehă

Republica Cehă

Rapita surprinde

Productia din Republica Cehă din 2020 a fost evaluată de Biroul de statistică ceh (CSU) la 1,24 milioane tone în septembrie, în creștere cu 7,8% comparativ cu productia din 2019. Acest lucru are ca rezultat un randament mediu de 3,38 t / ha. Factorii de susținere din ultimul sezon au fost o cultură bine dezvoltată înainte de iarnă, cu un diametru robust al coletului, temperaturi moderate în timpul verii 2020 și un proces mai lung de coacere din cauza ploilor continue. Pe baza precipitațiilor târzii, rapița a reușit să compenseze și astfel să depășească estimările productiei din august (+ 6.000 t).

sursă: https://www.agriculture.com/markets/newswire/table-czech-2020-grain-harvest-seen-at-733-mln-tonnes-stats-office, 30.11.2020
Europa

Europa

Informatii de piață: Strategie Grains reduce prognoza importului de rapiță al UE 2020/21

Compania de consiliere Strategie Grains și-a redus estimarea importurilor de rapiță pentru UE27 + Marea Britanie la 5,9 milioane tone de la 6,3 milioane tone acum o lună. Potrivit Strategie Grains, reducerea pentru 2020/21 este bazată pe o scădere a prețurilor europene în comparație cu piața mondială, acestea ar trebui să ducă la o încetinire a fluxurilor de aprovizionări cu rapita canadiena și australiana către Europa. În plus, dupa scăderea prețurilor la rapiță, se adauga si scaderea preconizata a cererii de biodiesel din cauza măsurilor de blocare provocate de coronavirus, ceea ce a determinat Strategie Grains să își reducă perspectivele de procesare a rapiței în Europa. Cu toate acestea, importurile reduse și o altă producție mică din acest an ar trebui să mențină atat cererea de rapiță cat și prețurile, în 2021, la un nivel atractiv.

sursă: https://www.agriculture.com/markets/newswire/refile-strategie-grains-cuts-eu-202021-rapeseed-import-forecast-to-59-mln-t, 30.11.2020