Finlanda

Finlanda

BlackGrain: Descoperire pentru proteina din rapiță în alimentația umană?

Avena Nordic Grain, parte a grupului din industria alimentară finlandeză Apetit, a dezvoltat un nou ingredient, durabil, din fibre vegetale: BlackGrain de la Yellow Fields. Începând cu 2017, lucrau la noua proteină și pulbere de fibre - pe bază de rapiță, care este fabricată din semințe de rapiță printr-un proces protejat prin brevet. Prin aceasta, compania vrea să aducă pe piață o nouă proteină vegetală, care era inaccesibilă înainte. BlackGrain este o combinație de trei în unu de proteine vegetale (33-43%), fibră dietetică (33-43%) și ulei de rapiță încapsulat (14,22%). În plus, este format din gama completă de aminoacizi esențiali, acizi grași omega-3 și furnizează minerale precum calciu și magneziu. Noua propunere alimentară va fi transmisă acum Comisiei Europene, care se așteaptă să ia o decizie cu privire la autorizare până la începutul anului 2021.    

sursă: https://www.foodnavigator.com/Article/2020/08/13/Apetit-develops-first-of-its-kind-rapeseed-protein-BlackGrain, 28.08.2020
Australia

Australia

Piețele de cereale privesc către Australia pentru a completa deficiențele europene

Cererea europeană de import pentru rapiță în sezonul viitor 20/21 este de așteptat să depășească din nou nivelul record al sezonului trecut. Cererea de import din Australia ar putea fi astfel dublată, întrucât nu numai producția proprie a UE este din nou scazută din cauza secetei, dar și alte țări din care UE importă în mod normal multă rapiță vor avea o recoltă mică (Ucraina). În plus, rapița canadiană este mai puțin favorizată în UE datorită conținutului de GMO. Această deficiență europeană de aprovizionare a ajutat la susținerea prețurilor rapiței, în ciuda reducerii temporare a cererii pentru biodiesel.   

sursă: https://foodmag.com.au/grain-markets-look-to-australia-to-fill-european-shortfall/, 28.08.2020
United Kingdom

United Kingdom

Producția de rapiță la un nivel scăzut în Marea Britanie

Producțiile de rapiță în prezent în Marea Britanie este în scădere, întrucât randamentul mediu estimat este de doar 2,6 - 3,0 t / ha, pe baza câmpurilor care au fost deja recoltate. În prezent, aceasta este cu 14-26% în scădere față de media pe ultimii 5 ani de 3,5 t/ha și un rezultat al stabilității deficitare, și asta din cauza dăunătorilor (puricele cruciferelor, limacși)  și apoi situația precară peste iarna. Aproximativ 70 - 75 mii ha au fost deja raportate în luna mai că fiind pierdute, dar există și rezultate frumoase cu 4,7 t/ha unde dezvoltarea a fost bună sau rapița a fost semănată mai tărziu și a fost mai puțîn afectat de dăunători. În caz contrar, randamentele au scăzut la 0,5 t / ha.   

sursă: AHDB harvest report 2-2020 (11 August 2020), 28.08.2020
Germania

Germania

Estimările de suprafață și producție pentru rapiță în Germania au fost revizuite ca fiind în creștere

Conform celor mai recente prognoze de recoltă pentru Germania (DRV), anul acesta producția, suprafața și producția de rapiță de iarnă vor fi mai mari decât s-a preconizat anterior. Se estimează că media națională va atinge acum la 3,54 t/ha, ceea ce reprezintă o creștere de 7% față de anul precedent. În monitorizarea curentă a recoltelor RAPOOL, la care au participat până acum 290 de fermieri, s-a obținut chiar un randament mediu de 4,2 t / ha cu hibrizii RAPOOL, ceea ce reprezintă, de asemenea, o creștere binevenită a producției față de anul trecut. În plus, aproximativ 80% dintre fermieri au declarat că hibrizii RAPOOL nu prezintă probleme de cădere și sunt foarte stabili. Mai mult de 70% dintre respondenți au confirmat, de asemenea, că genetica RAPOOL este ușor sau chiar foarte 

sursă: DRV 6. Ernteschätzung August 2020 RAPOOL Erntemonitoring (07.08.2020) , 28.08.2020
Belarus

Belarus

Noul record de producție din Belarus este văzut cu optimism pentru următorul sezon de semănat

Ministerul Agriculturii și Alimentelor din Republica Belarus a publicat recent nouă estimare a producției de culturi pentru 2020. Agricultorii de rapiță de toamnă din Belarus au atins 2,5 t / ha (+ 0,4 t/ha față de 2019), cel mai ridicat nivel de producție din 2014. După câțiva ani dificili, cu condiții dificile de creștere, fermierii apreciază din ce în ce mai mult nivelul ridicat de randament al hibrizilor noi de rapiță și arată o disponibilitate din ce în ce mai mare de a investi într-o producție durabilă. Acest lucru va stabiliza suprafața de semănat pentru anii următori la un nivel mai mare.    

sursă: https://mshp.gov.by/disp/cxcvod.pdf, 28.08.2020
Kanada

Kanada

Informații despre piață: “Prețurile rapiței canadiene au crescut în timp ce expeditorii găsesc o modalitate de a intra pe piața din China”

Canada este cel mai mare producător de rapiță din lume.  În calitate de cumpărător de top de uleiuri din China, chinezii au blocat livrările de rapiță de către doi exportatori canadieni din martie 2019, iar restul pieței ar trebui să fie bine aprovizionat, dar exportatorii găsesc modalități giratorii de a ajunge în China. China cumpără mai puțîn direct din Canada,  cumpăra în schimb, rapiță din Europa, Rusia, Australia și Emiratele Arabe Unite, iar cu o parte din acel ulei obținut din rapița canadiană și prețurile rapiței canadiene au crescut la cel mai înalt nivel, în aproape doi ani. De fapt, exporturile canadiene de rapiță către China au scăzut cu 45% de la an la an în perioada de export de 11 luni, până în iunie, cu toate acestea, exporturile totale de rapiță canadiana au crescut cu 9%, ajutat de o triplare a exportului către Franța și de dublarea livrărilor către Emiratele Arabe Unite. Cererea mondială de ulei de rapiță a determinat, de asemenea, presarea semințelor de rapiță canadiene și procesarea acestora într-un ritm alert, condițiile climatice nefavorabile și atacurile de dăunători din Europa au impactat, de asemenea, și creșterea prețurilor. 

sursă: https://www.agriculture.com/markets/newswire/like-gold-canadian-canola-prices-spike-as-shippers-find-back-door-to-china?s=09, 28.08.2020