ContactTendințe privind piața semintelor oleaginoase și prețurile la rapiță în 2018

În ultimele luni, prețurile semintelor oleaginoase au ajuns sub o presiune considerabilă care se datorează în parte aprovizionării mari cu semințe de rapiță în Germania și în Uniunea Europeană, dar acesta este și rezultatul unui euro puternic. La 8 februarie 2018, semințele de rapiță au fost cotate la Bursa MATIF Futures din Franța la 345 de euro (echivalentul a 423 USD), comparativ cu o cotă de 422 EUR (sau 450 USD) la mijlocul lunii ianuarie. Prin urmare, prețul la semințele de rapiță a scăzut cu 18% în ultimele 12 luni (exprimat în euro), dar numai cu 6% în funcție de cotația în dolari americani.

 

Retrospectiva

La conferințele experților Rapool care au avut loc anul trecut in Germania, s-a recomandat "vanzarea unei cantitati mai mari decat de obicei din noua recoltă din martie sau aprilie 2017", oferind ca motiv pentru această recomandare prognoza globala OIL WORLD,de scadere a prețurilor la rapiță, care se datorează, în parte, scenariului prelungit al unei oferte excesive de ulei de palmier pe piața mondială și unei scăderi corespunzătoare a prețurilor la uleiul vegetal, această recesiune a prețurilor, de asemenea, "facand ca preturile la rapita sa fie sub presiune". Într-adevăr, această scădere preconizata a prețurilor a avut loc. În ianuarie și la începutul lunii februarie, semințele de rapiță au cunoscut o fluctuație a prețurilor între 343 EUR și 352 EUR pe tonă la MATIF și au fost, așadar, sub nivelul prețurilor medii din ultimii trei ani.

Tendința viitoare a prețurilor va depinde de o serie de factori de influență. În acest moment, nu pot decât să abordez câteva evoluții importante. În cazul în care aveți nevoie de informații mai detaliate și frecvente cu privire la această problemă, vă rugăm să consultați site-ul sub linkul www.oilworld.biz sau - ceea ce este chiar mai bine - să vă abonați la unul dintre rapoartele de piață, cea mai mare circulație. Ulterior, aș dori acum să menționez 6 factori importanți:

 

1) În prezent, stocurile de rapiță în Uniunea Europeană sunt cu aproximativ 2,2 milioane de tone mai mari comparativ cu anul precedent. Productiile care au fost mai mari decât cele preconizate în multe state membre ale UE (dar nu în Germania) au avut ca rezultat cantitati de recoltare de rapita de de cel puțin 21,8 milioane de tone în acest sezon, posibil chiar de 22,0 milioane de tone, spre deosebire de 20,5 milioane de tone în sezonul de recoltare precedent 2016/2017. La o cantitate de aproximativ 2 milioane de tone în lunile iulie și decembrie, importurile de rapiță din țări terțe au fost mai mari decât se anticipase, cantități relativ mari provenind din Ucraina și chiar din Canada. Activitățile de vânzare rezervate ale multor producători europeni de rapiță și livrările la prețuri reduse din țări terțe au condus la aceste cantități record de import. Cantitățile mari de rapițe nevândute din Europa exercită presiuni asupra prețului, în timp ce cererile din industria prelucrătoare dezvăluie o tendință destul de lentă. Se așteaptă ca rezervele comerciale din UE să crească până la un record record de 1,7 până la 2,0 milioane de tone până la sfârșitul acestui sezon (la sfârșitul lunii iunie 2018).

 

2) Randamentele din rapiță în Ucraina, Canada și Australia au fost mai mari decât era de așteptat, ceea ce a dus la creșterea livrărilor la export. În iunie 2018, stocurile din Australia și Canada vor fi semnificativ mai mari comparativ cu anul precedent.

3) În acest moment nu se pot face previziuni fiabile în ceea ce privește producția de rapiță în Uniunea Europeană în 2018. Având în vedere suprafețele cultivate ușor crescute și anticiparea producțiilor medii ceva mai mari, în prezent, în anul 2018, așteptăm o creștere a producției de rapiță la 22,4 - 22,6 milioane de tone în UE.

 

4) Din punctul de vedere al producatorilor de rapita, cererea de biodiesel din partea industriei nu este satisfacatoare. În plus, există un scenariu de concurență cauzat de creșterea volumului importurilor și consumului de ulei de palmier, precum și de creșterea cantităților de biodiesel importate din Argentina. Ca concluzie intermediară, se poate afirma că situația rapiței prezinta momentan argumente importante pentru creșterea prețurilor în acest moment. Prin urmare, prețurile la rapiță ar putea ramane la acest nivel scazut sau chiar să scadă în continuare în următoarele săptămâni dacă nu exista nici un fel de daune ale culturilor care sa preconizeze productii mai mici decat se asteptau in anumite parti ale lumii.

 

5) Producția globală de ulei de palmier va continua să crească în 2018. Cei de la OIL WORLD anticipeaza un exces suplimentar în cantitățile de producție și o creștere a stocurilor în 2018. Prețurile uleiului de palmier s-au stabilizat la un nivel redus în trecutul apropiat- ceea ce reprezintă o tendință care ar putea dura doar 1 -  2 luni. Începând cu luna aprilie sau mai, prețurile uleiului de palmier se așteaptă să scadă, ca urmare a creșterii productiei. Cu toate acestea, cererea globală foarte ridicată pentru uleiul de palmier nu este doar din industria alimentară, dar și din sectorul biodiesel. Uleiul de palmier a devenit destul de atractiv ca resursă energetică în ultimele săptămâni, ceea ce se va traduce în creșterea volumelor de consum în industria energetică, în special în Asia de Sud-Est.

 

6) In ceea ce priveste soia, preturile mari devin vizibile in piata. Ca urmare a vremii, producția de soia din America de Sud va scădea cu cel puțin 10 milioane de tone în acest an. Prognoza noastră de producție pentru Argentina, din 12 februarie a fost de 50 de milioane de tone. Cu toate acestea, previziunile meteorologice pentru următoarele săptămâni prevăd conditii climatice de seceta. Dacă productia recoltei scade la 45 de milioane de tone sau chiar mai puțin, prețurile la soia și făina de soia vor continua să crească la nivel global, ceea ce ar putea duce, de asemenea, la o creștere a prețurilor pentru semințele de rapiță. Acest lucru, totuși, ar avea loc doar într-o limita, atâta timp cât prețurile la uleiul vegetal rămân sub presiune. Deci, piața trebuie să fie investigată și observată, deoarece pot apărea câteva noi oportunități de comercializare a rapiței care ar putea apărea doar pe termen scurt. În anul 2018, producția de porumb în Argentina și Brazilia va scădea, de asemenea, considerabil.

 

Observatii finale: În situația actuală a prețurilor, ca si agricultor, aș prefera să fiu reticent când vine vorba de vânzarea productiei mele și nu aș începe să vând anumite cantități înainte ca tendințele globale sau eventuali factori speculativi să permită creșterea prețurilor pieței. O altă scădere a prețurilor poate apărea oricând. Dacă se întâmplă acest lucru, agricultorii nu ar trebui să înceapă să se panicheze și să renunte, ci ar trebui să aștepte mai degrabă și să rămână răbdători. Scaderea productiilor în America de Sud ar putea avea ca efect faptul că prețurile mai ridicate pentru semințele de rapiță ar putea fi atinse în martie sau aprilie, iar apoi situația prețurilor va fi mai bună pentru comercializarea noilor productii . În ciuda productiilor de soia din Argentina care sunt mai mici decât se aștepta, in prezent nu suntem în măsură să ridicam speranțe mari pentru prețuri mult mai mari ale rapitei, atâta timp cât scenariul excesului de aprovizionare cu ulei de palmier pentru anul calendaristic 2018 persistă. Cu toate acestea, există indicii privind deficitul de producție în ceea ce privește uleiul de palmier pentru anul 2019 și / sau pentru 2020. Semințele de rapiță ca o cultură de semințe oleaginoase cu un conținut ridicat de ulei ar beneficia de un astfel de scenariu și ar obține prețuri mai bune.