Tehnologia de cultivare a rapiței de primăvară


Rapool Ring este unul dintre cei mai cunoscuți amelioratori de rapiță din Europa, deținem 13 stații de ameliorare și peste 180 locații de testare, fapt ce ne poziționează în fruntea clasamentului cu cea mai mare rețea de ameliorare/testare a culturii de rapiță din Eurpoa.
Cu un ,,know how’’ de peste 120 ani la cultura de rapiță, Rapool Ring pune întotdeauna la dispoziția fermierilor profesioniști hibrizi performanți ce combină pachete agronomice de excepție și care sunt adaptați la condițiile climatice actuale.
Rapool este recunoscut pe piață din România pentru portofoliul vast de hibrizi de rapiță de toamnă, însă noi punem la dispoziția fermierilor și 2 hibrizi de rapiță de primăvară: Mirakel și Lakritz.
Mirakel are o maturitate timpurie cu un conținut foarte ridicat de ulei. Acesta dezvoltă o masă vegetativă bogată, viguroasă și sănătoasă având o înălțime a plantelor medie. Mirakel are o toleranță deosebita la cădere și o toleranță la secetă foarte ridicată. Un alt aspect important este stabilitatea foarte bună a producției datorită tipului compact de creștere, având astfel o adaptabilitate bună în  diferite condiții pedoclimatice.
Lakritz este un hibrid de primăvară cu o maturitate timpurie, cu un potențial de producție foarte ridicat atât în boabe cât și în ulei. Are o dezvoltare robustă a plantei și o creștere viguroasă, iar talia plantei este medie. Are o rezistența foarte buna la aplecare și frângere și o toleranță foarte ridicată la secetă. Lakritz este un hibrid stabil datorita tipului compact de crestere, cu maturitate timpurie si adaptabilitate excelenta in diferite conditii pedoclimatice

Semănatul:
Este important să știm că rapița de primăvară  germinează la temperaturi scăzute ale solului de 2-3°C, însă prezintă sensibilitate la temperaturi mai mici de -4°C în timpul dezvoltării timpurii a plantelor, astfel că este foarte important că înainte de semănat să urmărim prognoza meteo pentru perioada următoare. În ceea ce privește tipul de sol, cultivarea rapiței de primăvara este posibila aproape pe toate tipurile de sol, excepție fiind solurile slabe și nisipoase. 


Specialiștii Rapool Ring recomandă semănatul timpuriu în condiții de umezeală, atunci când în sol avem temperaturi de 5-8°C la adâncimea de 5 cm. Adâncimea optimă de semănat: 2 – 3 cm.  Putem observa în graficul de mai jos zilele necesare că sămânță să germineze în funcție de adâncimea de semănat.
Rapița are nevoie de un pat vegetativ bine pregătit și fară resturi vegetale pentru a se crea un contact intim între sol și sămânță, obiectivul final fiind o răsărire omogenă. Sigur, în cazul în care discutăm de semănat direct sau minimum tillage pentru cultura de rapița se impune utilizarea unor semănători special echipate.
Densitatea la semănat este diferită în cazul rapiței de primăvara, astfel că pentru semănatul timpuriu sau în epoca optimă recomandăm 70 bg/m2, iar pentru semănatul tardive 90 bg/m2. Suntem nevoiți să suplimentăm numărul de boabe germinabile pe m2 din cauza perioadei scurte de vegetație dar și din cauza faptului că potențialul de ramificare nu este la fel de ridicat că în cazul rapiței de toamnă.


Fertilizarea
Semințele oleaginoase de primăvara au o cerere ridicată în special pentru: azot, fosfor, potasiu, sulf și bor.
Azotul: este necesar de la începutul dezvoltării până la înflorit, acesta susține dezvolatarea biomasei, formarea silicvelor și numărul de semințe pe m².
Aplicarea în 2 faze:
1. La semănat: 60 – 80 kg N/ha
2. La alungirea tijei florale: 40 kg N/ha 
Fosforul: susține dezvoltarea rădăcinilor, rezistența la cădere și maturarea semințelor. Se recomandă: 60 – 80 kg P2O5/ha
• Potasiul: ajută formarea silicvelor și înmagazinarea apei în plantă: 180 – 270 kg K2O/ha.
• Magneziul: este important energia, vigoarea și metabolismul plantei. Se recomandă: 30 - 40 kg Mg/ha.
• Sulful: susține dezvoltarea proteinei. Lipsa sulfului duce la absorbția insuficienta a azotului. Se recomandă: 20 – 30 kg S/ha.
Borul: este necesar pentru formarea semințelor. Se recomandă: 0,5 – 1,0 kg B/ha.
Sulful și borul se pot aplică împreună cu un fungicide/regulator de creștere pentru a mări vigoarea în primele faze de vegetație. Înainte de aplicarea planului de fertilizare, vă recomandăm să efectuați cartarea agrochimică a terenului, astfel încât dozele de fertilizare aplicate să fie mereu în parametri optimi pentru cheltuieli reduse și profit maxim.


Boli și dăunători
Că și în cazul rapiței de toamnă, condițiile umede și precipitațiile în perioada înfloritului pot duce la infestarea cu Screlotinia. În timpul maturării, precipitațiile pot duce la infestări cu Alternaria și Botrytis. Controlul cu success al bolilor cu s.a tebuconazol, metconazole și boscalid sunt eficiente când ciuperca este tratată într-o faza activă a ciclului de viață. 
Tratamentul atât cu insecticide cât și cu fungicide trebuie intervenit imediat atunci când apar condiții de infestare aplicând tratamentele recomandate de firmele specializate și autorizate pe acest segment.


Recoltatul
Cunoaștem faptul că ramificarea puternică și înflorirea neuniformă a rapiței este parțial consecința unei maturizări neuniforme a semințelor. Nu se impun pierderi atunci când primele silicve din etajul superior încep să se scuture, deoarece potențialul de producție este partea inferiora a plantei.
 

Contact
Alina Andrei
Product and Marketing Manager for Rapool Romania
alina.andrei~saaten-union.ro