log

Actualizare de piață pentru rapiță și canola

Actualizare pregătită de ISTA Mielke GmbH – Global Oil World cu analize și prognoze pentru seminte oleaginoase, uleiuri și grasimi si oilmeals in Hamburg, Germania.   

Actualizare pregătită de ISTA Mielke GmbH – Global Oil World cu analize și prognoze pentru seminte oleaginoase, uleiuri și grasimi si oilmeals in Hamburg, Germania. Pentru mai multe detalii despre profilul companiei si servicii individuale puteti accesa www.oilworld.de.     

             

  Prețurile de rapiță din UE sunt în prezent subevaluate. Evoluția canolei canadiene (poziția din ianuarie) a fost estimata la CAN- 615,20 USD la sfârșitul zilei de 17 decembrie,   situata pe o pozitie de cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani. Cesiunile canolei canadiene și creșterea prețurilor uleiului vegetal sunt considerate drept principalele motive pentru creșterea cu 9% a evoluție rapitei din Winnipeg în ultimele 30 de zile. 

        În contrast cu tendința laterală a evolutiei rapiței MATIF din UE, contractul din februarie încheiat la suma de 413,00 EUR pe 17 decembrie (față de 410,25 EUR pe 17 noiembrie). Aceste tendințe divergente ale prețurilor au redus semnificativ profitabilitatea importurilor de canola canadiană, cu prima la termen a UE la doar 21 USD față de 55 USD în urmă cu o lună și maximul 94 USD la începutul lunii iulie 2020.

            Prețurile actuale fac ca importurile de canola canadiena să nu fie atractive. În schimb, procesatorii din UE consumă mai mult rapiță produsă pe plan intern, ceea ce va duce la o reducere mai rapidă a stocurilor și la prețuri mai ridicate ale rapiței UE în lunile următoare.

            O reducere suplimentară a stocurilor se profilează în Uniunea Europeană (Notă: inclusiv Marea Britanie) în acest sezon. Cele mai recente date ale OIL WORLD sugerează că stocurile de rapiță din UE vor scădea cu aproximativ 0,8-0,9 milioane T la sfârșitul lunii decembrie, din cauza producției interne mai mici, a importurilor reduse (în principal din Ucraina) și a precesarii relativ ridicate.

            Cu toate acestea, importurile din UE de rapita australiană vor crește considerabil în ianuarie / iunie 2021, sporind numărul total de importuri din țări terțe la un nou nivel, maxim, în a doua jumătate a sezonului. Ne așteptăm la importuri de rapita australiană din UE de 1,9-2,0 Mn T în acest sezon (față de 0,86 Mn T în iulie / iunie 2019/20). În schimb, este probabil ca importurile din Ucraina și Canada să nu depășească nivelurile de acum un an. Prețurile ridicate ale rapiței din UE vor fi necesare pentru a menține importurile ridicate.          

            UE-28 a folosit aproximativ 0,6 Mn T de ulei de floarea-soarelui anual în producția de biodiesel în ultimele două sezoane. Cu toate acestea, primele prețuri ridicate au făcut ca această materie primă să nu fie competitivă în sectorul energetic. Astfel, producătorii europeni de biodiesel au  avut nevoie si vor avea nevoie de volume mai mari de ulei de rapiță și alte materii prime în octombrie / septembrie 2020/21 pentru a înlocui uleiul de floarea-soarelui. Acest lucru va susține, suplimentar, rapița UE și prețurile uleiului de rapiță în lunile următoare.