RAPIȚA - UN SPECIALIST ÎN
HUMUS SPECIALIST
RAPITA - UN GIGANT
DE CREȘTERE
RAPIȚA, O PREMER-
GĂTOARE
DE EXCEPȚIE
RAPIȚA - UN HABITAT
RAPITA - O SURSĂ
ATRACTIVĂ
DE PROTEINĂ
RAPIȚA - O MAȘINĂRIE
DE PRODUCȚIE
Rapița are grijă de sol și produce pentru următo-
area cultură 600 kg humus, asigurând o fertilitate
durabilă a solului. În plus, rapița încetinește sch-
imbările climatice datorită capacității mari de
fixare a carbonului de
1,700 kg C/ha.
Luând în considerare norma de semănat
2,5 – 3 kg/ha și perioada însămânțării - ju-
mătatea lunii august și începutul lunii sep-
tembrie - rapița sedezvoltă rapid, ajungând
să
dețină o biomasă impresionantă de 20
-30 t/ha. În plus,
plantele bine dezvoltate
pot absorbi mai mult de 100 kg/
ha azot,
evitând astfel eventuale pierderi de azot.
Cultură premergătoare, rapița cre-
ște
potențialul de producție pentru
cultura de
grâu de toamnă cu 800
kg/ha, respectiv cu
10%. Această
creștere echivalează 941 pâini
pe
hectar, asigurând astfel hrană pentru
10
persoane pe perioada unui an.
Un câmp înflorit de rapiță oferă 36 kg/ha
polen și 144 kg/ha nectar pentru albine,
care produc 100 kg/ha de miere de rapiță.
Această cantitate acoperă consumul a 88
persoane pe durata unui întreg an.
Producția internă de rapiță sprijină furnizarea de
proteină nemodificată genetic în Europa. Astfel, un
hectar de rapiță poate hrăni pe parcursul unui an trei
bovine, care produc mai mult de 24,000 litri de lapte,
cantitate anuală necesară pentru 461 persoane.
Dintr-o producție medie de 3,500 kg/ha se pot obține
1,600 litri de ulei de rapiță și 2,300 kg hrană pentru
animale, rapița fiind așadar o sursă importantă de
proteină nemodificată genetic.