Descriere
Larvele gărgăriței tulpinilor de rapiță pot dăuna direct sau indirect plantei de rapiţă prin hrănire.
Denumire în latină:
Ceutorhynchus napi
Aspect
Are o lungime de 2,5 până la 3 mm, de culoare alb-gri, pilozitatea imbricată conferă un aspect pătat. Pete albe pe carcasa de pe spate. Trunchi curbat în interior şi picioare brun-roșcate. Larvele sunt albicioase, cu o formă curbată spre interior, apode şi au capul maro.
Temperatură/vreme necesară
Acestea părăsesc habitatul de iarnă atunci când sunt cel puțin 6°C la 2 cm adâncime în pământ şi 9 până la 12°C în aer. Gândacii iernează în habitate protejate (păduri, garduri vii), de unde zboară în primăvară în culturile de rapiţă. Invazia se intensifică de la temperaturi de peste 12°C.
Daună
Larvele se hrănesc din interiorul tulpinilor şi peţiolelor. Găurile făcute prin înţepare sunt adesea puncte de plecare pentru infestările cu fungi.
Momentul stabilirii infestării
De la sfârşitul lui februarie până la începutul lui aprilie.
Investigarea infestării
Mugurii galbeni de la marginea de sus a culturii, în înălţime, sau evaluarea a 40 plante (câte 10, unele după altele). Semne importante de diferenţiere de gărgăriţa tulpinilor sunt articulaţiile picioarelor de culoare roşie-gălbuie până la ruginiu şi o pată albă, mică pe spate.
Daună
Daună provocată de gargarita tulpinilor de rapita
Daună provocată de gargarita tulpinilor de rapita şi larva acestuia
Pragul daunelor
15 gândaci/mugurii galbeni cu acoperire neliniară în 3 zile sau 1 gândac pe fiecare plantă.
Dăunător
Gargarita tulpinilor de rapita
Gargarita tulpinilor de rapita pe frunza de rapiţă
Gargarita tulpinilor de rapita
Combatere
Temperaturi sub 20 °C = hrănire mai îndelungată până la maturizare, combatere în 2-3 săptămâni după trecerea pragului daunelor.
Temperaturi peste 20 °C = hrănire mai scurtă până la maturizare, combatere într-o săptămână după trecerea pragului daunelor.