IMPORTANȚA ROTAȚIEI CULTURILOR
Includerea rapiţei de toamnă în rotaţia culturilor este încă una dintre cele mai eficiente instrumente ale producției vegetale. O rotație profitabilă a culturilor de cereale fără rapiță este greu de imaginat. Rapița de toamnă este o recoltă sigură care asigură recolte mari de cereale şi îşi va păstra şi în viitor superioritatea în cadrul rotaţiei culturilor.
Extinderea culturilor de cereale rămâne limitată atât din punct de vedere agricol, cât și economic, la câteva locuri adecvate. Chiar și acolo rapița de toamnă își merită prețul, deoarece beneficiile sale se adăuga la considerentele rotației culturilor.
· Impactul culturii anterioare de rapiță asupra următoarei culturi de grâu de iarnă se poate demonstra în măsură de 10-20% în comparație cu cel al unei culturi anterioare de grâu.
· Facilitarea prelucrării terenului reduce costurile de folosire a utilajelor ce pot fi apreciate la cca. 30 €/ha.
· Alte economii apar în privința protejării plantelor următoarei culturi, deoarece rapița de toamnă în sine este în mare măsură fără buruieni, iar datorită umbrei sale buruienile obișnuite, precum Coada vulpii sau Iarba vântului, sunt suprimate. Chiar și din punct de vedere al bolilor tulpinii, precum înnegrirea bazei tulpinii și rădăcinii sau ruperea tulpinii, rapița este o cultură sănătoasă pentru culturile de cereale ulterioare.
· Rapița în rotația culturilor necesită multă muncă.
· Sistemul de rădăcini bine format al rapiței de toamnă ajunge până la cele mai adânci straturi ale solului și sporește disponibilitatea nutrienţilor pentru culturile ulterioare.
Rotația culturilor prin metode agricole fără plug
Considerațiile economice şi utilizarea intensivă a mijloacelor de producție (pesticide/îngrășăminte), precum şi utilajele performante au acoperit parțial valoarea terenurilor pe care se rotesc culturile. În primul rând, utilizarea plugului pe principiul „masă curată” permite rotația strânsă a culturii și poate compensa cu efectele negative ale culturilor. În sistemele agricole fără plug, în special în contrast cu însămânțarea directă, rotația culturilor are o importanță crucială în succesul sistemului.
În cazul rotațiilor extreme de culturi de cereale de iarnă, cultivarea pământului fără plug, până la însămânțarea directă, este foarte dificil de făcut și se realizează doar cu mari riscuri și costuri ridicate în privința tehnicii de producție – mai ales pentru protejarea plantelor. Prin reducerea rotației culturilor (inserarea unui tip de cereale de vară, sau, mai degrabă, a unei culturi de plante cu frunze, ca de exemplu rapița de toamnă) scad în primul rând cererile, de altfel extreme, pentru tehnicile de însămânţare, astfel încât pot germina însăși populațiile de plante omogene, fără lacune prin însămânțări directe. Astfel se pune prima și cea mai importantă cărămidă a recoltelor mari. Pentru a garanta un management cu cât mai puţine riscuri și o siguranță crescută a recoltei prin sistemele fără plug, se țintește către rotația de culturi, unde proporția culturilor de plante cu frunze, respectiv a celor de vară este de 50%.