Athalia rosae
VIESPEA RAPIŢEI
Descriere
În general, rar se merită ca viespea rapiţei din cultura de rapiţă să fie combătută. La început, hrănirea larvelor rămâne de cele mai multe ori nedectată, iar gradul de deteriorare se observă abia târziu.
Denumire în latină:
Athalia rosae
Aspect
Insecta adultă în sine nu este dăunătoare. Viespile de cca. 6-8 mm lungime au capul negru-lucios cu 2 antene uşor spicuite, cu 10 articole, un abdomen galben-portocaliu cu două pete negre pe marginile aripilor. De cele mai multe ori apar două generaţii pe an, iar dacă vara este caldă şi uscată apar chiar trei. Cea de-a treia generaţie dăunează cu adevărat rapiţei de toamnă. După zborul în cultura actuală, femelele depun până la 300 ouă pe frunzele culturii. După 4-12 zile încep să eclozeze larvele şi să se hrănească. Aportul zilnic de hrană creşte în cel mai scurt timp, astfel încât omizile pot distruge zilnic aproape dublu faţă de greutatea iniţială a corpurilor lor. Apoi pe frunze se vede cum acestea s-au hrănit de pe margine sau au găurit frunzele, în final hrănindu-se cu nervurile acestora. Împuparea are loc după aprox. 4 săptămâni.
Pragul infestării
1-2 omizi pe plantă în culturile tinere de rapiţă (3-6 în faza de înfrunzire).
Daunător
Omidă de viespea rapiţei
Combatere
Cu excepţia hrănirii din frunze, omizile nu lasă daune permanente. Acestea sunt adesea tolerabile, în funcţie de mărimea plantelor şi de desimea culturii. Este recomandată o combatere specifică a acestora, dacă a fost depăşit pragul daunelor. Apoi, fiecare piretroid autorizat este eficient. Este important ca fiecare doză de aplicare completă, autorizată să fie destul de mare, deoarece rezultatul va apărea în funcţie de mărimea omizilor.
Destul de des, hrănirea cu frunze a viespilor rapiţei se crede greşit a fi cauzată de melci. Înainte de această concluzie, se aruncă o privire pe mugurii galbeni – un număr mare de viespi prinse înseamnă un număr mare de larve. Este necesară o urmărire mai îndeaproape a fiecărei plante de rapiţă, pentru a observa dacă pe frunze (pe ambele părţi) există larvele unice, asemănătoare cu omizile.