Motive bune pentru a cultiva si a utiliza produse derivate din rapita

Rapita nu ne incanta doar in perioada infloritului, aceasta este o cultura versatila si ofera o contributie importanta pentru hrana noastra si pentru protejarea mediului si a ecosistemului.​

Stiati ca?

De pe suprafata unui hectar de rapita se produc 2000 de litri de ulei de rapita premium.

Aceasta cantitate este suficienta pentru a praji 10 tone de cartofi sau pentru a marina 50.000 de salate verzi. In plus, conform fiziologiei nutritionale, uleiul de rapita contine  cea mai buna compozitie de acizi grasi dintre toate plantele oleaginoase, datorita continutului ridicat de acid gras nesaturat  esential.

Furaje valoroase pentru efectivele de animale

Ca produs secundar: 3 tone de faina de rapita bogata in proteine este produsa din recoltarea a 5 tone de rapita pe hectar. Aceasta poate fi utilizata ca hrana valoroasa pentru bovine si porci. Datorita valorii nutritive ridicate, puteti produce 7.500 l de lapte sau puteti ingrasa pana la 100 de proci la greutatea de scarificare ( echivalentul a 2.400 de chifetele).

Campurile inflorite de rapita in primavara nu sunt doar o tratatie pentru ochi, ci si o destinatie atractiva pentru albine si alte insect. Nectarul dintr-un hectar de rapita este suficient pentru a produce 100 de kg de miere de rapita si pentru a asigura suficient polen pentru a alimenta 3-4 colonii de albine. In plus, campurile cu rapita alimenteaza multe alte specii de animale, de exemplu pasarile migratoare.

Cea mai buna pentru mediul inconjurator

Un hectar de rapita produce suficient biodiesel ( ester metilic de rapita) pentru a conduce 30.000 km cu o masina standard. In plus, atunci cand o masina este condusa folosind biodiesel, planta de rapița are capacitatea de a converti aceeasi cantitate de carbon emis in oxigen si, prin urmare, reduce efectul de sera sau este neutru din punct de vedere al carbonului. Autovehiculele conduse pe baza de biodiesel emit doar jumatate din cantitatea de funingine in comparative cu autovehiculele cu combustibili minerali. Uleiul de rapita produs pentru utilizarea in sistemele hidraulice este in constrast cu uleiurile minerale biodegradabile. De la 1 ha de rapita cultivata, puteti conduce 100 de excavatoare timp de 1 an fara pericolul contaminarii cailor navigabile sau a solului daca exista o scurgere.

Oxigenul pe care il emite 1 ha de rapita este de ajuns pentru 40 de persoane timp de 1 an. Si nu in ultimul rand, in luna mai, inflorirea campurilor de rapita sporeste peisajul, facandu-l atractiv atat pentru turisti, cat si pentru cei care traiesc in comunitate.

 

Culturile de rapita asigura existenta fermelor si a comunitatilor rurale

Cultura de rapita este de mai bine de 4000 de ani o planta oleaginoasa si proteica care ofera nu numai protectie si nutrienti pentru multe animale, ci si o dispozitie pentru consumatori.

Cultura de rapita are un efect pozitiv in rotatia culturilor, astfel incat randamanetul obtinut din urmatoarele culture poate fi marit. Rapita imbunatateste calitatea sctructurii solului  si datorita faptului ca are o perioada foarte lunga de vegetatie, aceasta poate utiliza  substantele nutritive din profunzimea solului. Acesta asigura acoperirea solului timp de aproape un an si, ca urmare, contribuie la reducerea eroziunii solului si la suprimarea cresterii buruienilor.