Cilindrosporioza - Cylindrosporiose

CILINDROSPORIOZA​

Descriere

Cylindrosporium (boala petelor albe) nu este foarte răspândită în Germania, însă este foarte des întâlnită în Anglia şi Franţa.

Din toamnă apar, pe ambele părţi ale frunzelor rapiţei de toamnă, mai întâi nişte pete alb-gălbui şi rotunde, care apoi se măresc şi se întâlnesc una cu cealaltă, ajung la o culoare maro deschis şi acoperă frunzele.

Laceraţiile epidermei, frunzele deformate, frunzele de pe tulpină îndoite în formă de seceră şi frunzele moarte şi uscate rămân atârnate de tulpină. Mai mult decât atât, apar pete lunguieţe pe tulpini cu margini maro şi laceraţii asemănătoare cu sporii, silicve incomplet dezvoltate, deformate sau explodate. În cazul unei infestări timpurii puternice, plantele se dezvoltă slab şi rămân în creştere.

Daună​

 

 

 

 

 

 

 

Simptome pe tulpină

 

 

 

 

 

 

 

Deformări ale silicvei

 

 

 

 

Deformări ale frunzei-infestare precoce

 

Pragul daunelor

Agentul patogen dăunător are o mai mare relevanţă în vreme de toamnă blândă şi iarnă. Însă acest lucru duce de cele mai puţine ori la pierderile recoltelor.

Combatere

Folosirea regulată de Triazol diminuează în majoritatea cazurilor o infestare a culturilor care să fie relevantă pentru recoltă.

 

 

Contact