Prelucrarea optima a solului pentru cultura de rapita

PRELUCRAREA OPTIMĂ A SOLULUI PENTRU CULTURA DE RAPIŢĂ​

Cerinţele pentru prelucrarea solului şi pentru cultura de rapiţă de toamnă variază în funcţie de starea solului. Iată câteva reguli generale importante.

Pretenţii mari din partea culturii​

 

 

 

 

 

 

Pretenţiile „seminţelor mici“ de rapiţă de toamnă în privinţa unei bune pregătiri a solului şi unei bune dezvoltări a culturii sunt semnificativ mai ridicate decât în cazul celorlalte cereale. Sensibilitatea la contactul insuficient cu solul, la contactul cu paie „proaspete“ sau la umiditate este mai mare în cazul rapiţei de toamnă. Pentru însămânţarea rapiţei în august trebuie să se prelucreze solul într-o perioadă scurtă de timp şi prin puţine operaţiuni. Mai grav este că în acea perioadă solul se poate usca imediat. Dacă sunt precipitaţii abundente după însămânţare, o sămânţă de grâu germinează de 10 ori mai uşor decât una de rapiţă. De calitatea pregatirii patului germinativ depinde in mare măsură germinarea și producția culturii de rapiță.

Un volum mic al porilor pentru oxigen şi o încălzire precară a solului conduc la o dezvoltare a plantelor tinere mai dificilă, o dezvoltare mai slabă a rădăcinii şi creste sensibilitatea la erbicidele folosite pentru rapiţă. Urmările sunt o dezvoltare individuală a plantei diferită.

Cele mai importante reguli generale pentru o cultură de rapiţă sigură:​

1.     Solurile uscate:

Pregătiri de însămânţare în rânduri apropiate pentru a folosi umiditatea reziduală. Tavalugiți pentru un contact bun al seminței cu solul. Dacă este posibil, semănaţi cu puţin înainte sau după precipitaţii. În cazul semănatului până în precipitații nu vă recomandăm să tăvălugiți. Avem nevoie de 100 – 150 mm în intervalul august-septembrie.

 

2.     Solurile normale:

Rapita este o planta detsul de pretentioasa fata de sol. Rezultatele cele mai bune se obtin pe solurile profunde, permeabile, cu textura mijlocie cu Ph in jur de 7,5. Acestea sunt cernoziomurile, cernoziomurile cambice, solurile cenusii. Aici se recomandă a se semăna în epoca optimă pentru siguranța culturii.

3.     Solurile umede:

Încercați mutați cultura pe soluri mai permeabile. Chiar şi atunci când tehnic este posibilă o prelucrare superficială a solului, se ţine cont de cerinţele mari ale rapiţei de toamnă în privinţa capilarităţii, volumului de pori şi schimbului de oxigen.

 

Contact