Campania de semanat in 2018 – ce putem face in privinta culturii de rapita in acest sezon?

Rasarirea rapitei pune mari probleme fermierilor romani in aceasta toamna - 2018. Conditiile extrem de dificile din fiecare an devin din ce in ce mai greu de controlat.

 

Rapita are in acest moment o pozitie dominanta  in numeroase rotatii ale culturilor in toata Europa. Aceasta cultura convinge nu numai prin randamentul si stabilitatea randamentului, un marketing atragator, in comparatie cu alte culturi ci si prin efectele pozitive in cadrul rotatiei c

ulturilor.

Din pacate castigurile din acest an in Europa au fost o mare dezamagire.  Compania de consultanta „ Strategie pentru cereale” ( din Germania)  estimeaza productia actuala (EU28) la 19.62 milioane de tone, in scadere cu 11.5% fata de anul precedent.

O noua”vara a secolului” cu temperaturi tropicale si o seceta de lunga durata ( Fig. 1) a determinat, in special, o scadere a productiei medie pe hectar la cultura de rapita – 2,2 to/ha ( fata de 2.8 to/ha 2017). Lipsa precipitatiilor nu contribuie la o recuperare a solurilor uscate, ba chiar semanatul actual se desfasoara in conditii foarte dificile.                                                                                                                                                                                         [ Fig. 1]

Momentan sunt multe intrebari: ce pot face fermierii in aceste conditii de uscaciune? Are sens sa mai asteptam? Are sens sa se semanam mai tarziu?

“Vremea mediteraneeana”, cu temeraturi ridicate, seceta si zile lungi insorite, au condus  la unele conditii  catastrofale privind echilibrul apei din sol in Europa Centrala

In campania trecuta de semanat ca si in aceasta, in camp exista un prag biologic ridicat de daunare. Puricii cruciferelor si-au facut aparitia din timp si se pare ca lupta pentru combaterea acestora devine destul de grea.

Deci, nu este surprinzator faptul ca multi fermieri au fost in pierdere  atunci cand au stabilit data optima de semanat la inceputul lunii august, in speranta ca vor beneficia de precipitatii in timp util.

In acest moment rezervele de apa din sol sunt foarte scazute sau umiditatea se regaseste la o adancime inutila pentru semintele de rapita.  Cultura de rapita are nevoie pentru germinare de o rezerva suficienta de apa pentru a se realiza un contact bun al solului umed cu semintele.  Din nefericire  rapoartele privind culturile de rapita care sufera de seceta se inmultesc, ceea ce duce la intrebarea pusa la inceput: “ Sunt disponibili hibrizi pretabili pentru semanatul tardiv, sunt acestia performanti, merita sa ii semanam si cand?”

Pentru a raspunde in mod adecvat la o astfel de intrebare, merita sa examinam evoluția rapiței (Tabelul 1). In conditiile din acest an cu temperaturi ridicate ale solului, se poate ajunge la o temperatura  de 80 – 90 grade C in cateva zile.

Pentru ca rapita de toamna sa rasara uniform si sa se formeze primele 3 perechi de frunze, este necesara o ploaie de cel putin 20 mm.  Pe baza acestor numere, se poate face o declarație calitativă despre o resemanare completa sau insamantare pe suprafețe parțiale.

Tabel 1: Vremea optima pentru rapița de toamna in toamna:

 

Toamna​ Stadiul de veg.​Temperatură medie optimă pe zi. ° C​Suma temperaturilor

Masa verde

dt/ha
Precip. 1 (mm/m²)​
Germinare 4 – 15 zile20 2*80 - 900,1Umid. in sol
1 - 6 FrunzeZi lunga45 zile124200,820
6 - 10 FrunzeZi scurta45 zile66801250
Zile de vegetatie in toamna80 - 100 Ca. 90020​70 - 100

1. - precipitatii, 2*temperatura solului

Sursa: după Alpmann (DSV) și Schönberger - Rapsanbau (2012)

Ce putem spune despre o noua insamantare in anumite zone sau un semanat tardiv?

In ciuda recoltei din 2018 si a conditiilor dificile actuale inca sunt numeroase argumente pentru un semanat ( sau resemanat) tardiv, chiar si la sfarsitul lunii septembrie:

1.       Inca “conditii bune” de semanat.

2.       Rapita de toamna se dezvolta ca “Fat – Frumos” toamna.

3.       Egalitatea de gestionare a fortei de munca in cadrul fermei.

4.       Efectele favorabile ale rotatiei culturilor

5.       Stabilizarea preturilor ( perspective pozitive pentru 2019 /2020)

6.       Perspective bune de productie chiar in cazul unui semanat tardiv.

 

Culturile cu randamente mai mici nu produc atatea resturi vegetale ( de exemplu in cazul unei productii de grau de 10 to/ha – in miriste raman cam tot 10 to de subst. uscata) , deci este nevoie de o cantitate mai mica de N pentru descompunerea resturilor  . Aceasta situatie initiala  in combinatie cu o temperatura ridicata a solului  si o buna structura a acestuia, se ofera conditii neobisnuit de bune  pentru a se dezvolta rapita semanata mai tarziu. Cu toate acestea, datele de insamantare intarziate reprezinta intotdeauna o cultivare cu mult risc.

Se pare ca hibrizii de rapita reactioneaza diferit .

 In timp ce hibrizii care au o dezvoltare normala in toamna  au nevoie de 700 ° C pentru o dezvoltare optima inainte de iarna, hibrizii vigurosi pot ajunge la optimul lor deja la 500 ° C.  Aceasta corespunde  unei diferente de 200 grade C ( sau 14 zile la o temperature medie pe zi ).

Cum ne ajuta aceste experiente in decizia unui semanat intarziat, pe la sfarsitul lunii septembrie? Iata un scenariu al temperaturilor medii  in timpul zilei pentru  aceasta toamna:

-          Daca semanam pe 06.sept si in urmatoarele 10 zile avem temperaturi de 15 grade, planta acumuleaza 150° Σ., iar in care in urmatoarele 14 zile avem o medie de 12 °C, planta acumuleaza 170 grade C ceea ce corespunde la 320°C in Septembrie.

-          30 de zile în luna octombrie, cu o medie de 9 ° C, corespund la alte 270 °C și 10 zile la 6 ° C în noiembrie înseamnă încă 60°C ( Aceste medii sunt calculate pentru Germania. In Romania media este mai ridicata cu 1-2 procente, cee ace inseamna ca se poate intarzia cu semanatul pana pe la sfarsitul lunii Septembrie)

-          Astfel, cand este prognozata o toamna calda  de aproximativ 650 °C, perioada de dezvoltare a culturii este compensata.

-          La sfarsitul vegetatiei se poate realiza o dezvoltare suficienta inainte de iarna.

 

In cele din urma mai ramane o intrebare cu privire la potentialul productiv al hibrizilor care se seamana mai tarziu ( cel al hibrizilor care se seamana la inceputul lunii septembrie cu cel al hibrizilor semanati in a doua decada a lunii septembrie.

Pentru asta ne putem raporta la experimentele cu semanat extensiv.  In tabelul 2 poate fi observat ca pe baza a 4 ani de experiente, semanatul mai tarziu a adus o usoara crestere de productie ( +0.46 dt/ha), in timp ce semanatul ultra tarziu aduce o scadere de -1.1 dt/ha  in comparatie cu semanatul normal. Aceasta confirma capcitatea hibrizilor de rapita de a compensa. In conditiile unui teren uscat, o astfel de decizie curajoasa pentru semnatul tardiv s-ar putea dovedi profitabila.

 

Tabel 2: Comparația randamentului in dt/ha a diferitelor date de semanat

Anul 

Epoca optima

Semanat mediuSemanat tarziu
SemanatHibrizi ( n)aprox. 25.08.aprox. 05.09.aprox. 17.09.
2015958,9758,7554,34
20161248,9550,5146,50
20171255,2356,0461,47
2018943,4643,1339,89
 

Media pe 4 ani

 

10,551,65 

52,11

 

50,55

 

Dif.intre epoca optima  +0,46-1,10

Sursa : experiente de productie : Germania, Romania si Bulgaria.

In cele din urma, cateva recomandari pentru o resemanare sau un semanat tardiv:

-          Norma ar trebuie ridicata la 60 b.g./mp

-          Recomandat o tavalugire pentru un contact bun cu solul.

-          Daca este necesar, aplicati 40 Kg N/ha pentru a sustine dezvoltarea plantelor in primele stadia de vegetatie.

-          Trebuie replanificata strategia de erbicidare, recomandat tratamentul in postemergenta.

-          Asigurati necesarul de microelemente Boron, (MgSO4) + putin azot  (10-15 kg N / ha) impreuna cu fungicidele necesare.

-          Semanati doar hibrizi care au potentialul pentru un semanat tardiv ; De ex. Dalton – semanat in judetul Constanta in 2016 pe 13 Oct. – a obtinut o productie de 3800 Kg/ha.

In cele din urma, trebuie remarcat faptul ca rapita de toamna este inca una dintre cele mai atractive culturi din Europa, in ciuda situatiei dificile actuale.

Fermierii indrazneti vor astepta mai multe zile si vor aplica strategia se semanat adecvata si vor folosi doar hibrizi  care au pretabilitate la semanat tardiv. ( ex: Dalton)

Dar trebuie punctat de asemenea ca hibrizii semanati tardiv sau ulta tardiv pot dezvolta un sistem radicular deficitar.

                        Articol realizat de Ing. Mihaela Radu – Product Manager Rapool Romania & Ing. Rene Brand – Product Manager International Rapool.


rapita plantula MR.JPG

Campania de semanat in 2018 – ce putem face in privinta culturii de rapita in acest sezon?
rapita plantula MR.JPG

   Download