Actualizare de piață pentru rapiță și canola

Actualizare pregătită de ISTA Mielke GmbH – Global Oil World cu analize și prognoze pentru seminte oleaginoase, uleiuri și grasimi si oilmeals in Hamburg, Germania. . Pentru mai multe detalii despre profilul companiei si serviciile individuale puteti accesa www.oilworld.de.

Creșterea bruscă a prețurilor in UE la rapiță din ultima săptămână a lunii ianuarie ar putea reprezinta o bună oportunitate pentru fermieri de a comercializa cantitatile ramase in stoc, totodata nu poate fi exclus ca preturile apreciate temporar sa fie peste nivelul actual. Pe 29 ianuarie, contractile futures s-au închis la 439, 75 EUR conform prețurilor MATIF (poziția din mai), o creștere de 7% față de luna precedentă și chiar cu 15% peste nivelul înregistrat la începutul lunii noiembrie. Prețurile pentru noua recoltă (poziția din august) sunt în prezent cu 6% sau 23 € mai mari decât la sfârșitul lunii ianuarie 2020. Aprecierea pretului a fost si mai ridicata pentru rapita canadiana (canola).

            Canola canadiană (rapita de primavara) a dezvoltat o forță independentă vis-a-vis de viitorul european al rapiței. Cu toate acestea, prețurile din Canada au crescut semnificativ mai mult decât în ​​UE în ultimele săptămâni. Contractul din luna mai a fost tranzacționat parțial la o primă de 3-10 USD în Winnipeg în a doua jumătate a lunii ianuarie, comparativ cu o reducere de 60-70 USD în urmă cu cinci luni, stabilind practic prețul recoltei vechi a canolei din piața europeană. Vanzările mari din prima jumătate a sezonului 2020/21 au redus semnificativ stocurile canadiene de rapiță la sfârșitul lunii decembrie.   

            Creșterile semnificative ale soiei din Chicago și ale uleiului de palmier din Asia de Sud-Est sunt considerate a fi cei mai importanți factori de susținere a prețurilor pentru rapiță & canola.

Procesarea semințelor de rapiță în UE a depășit așteptările din perioada iulie / decembrie 2020. Dupa un inceput relative lent, procesarile au inceput sa creasca sis a depaseasca volumul de acum un an in luna noiembrie, cu creșteri în Germania, Franța, Belgia și Polonia compensand cantitățile încă mici din Regatul Unit.

 

            Datele preliminare din industrie sugerează o creștere suplimentară a procesarii semințelor de rapiță la aproximativ 2, 17 milioane de tone în decembrie, cel mai mare volum lunar din decembrie 2016. Marjele de procesare excelente, determinate de creșterea prețurilor la rapița de consum, din ultimele săptămâni, vor menține procesarile ridicate în Ianuarie / martie 2021. Considerăm probabil că procesatorii de rapiță depășesc cea mai recentă estimare de 23,0 Mn T cu cel puțin 0,2 Mn T în sezonul complet, necesitând importuri record de rapiță & canola de aproape 6,5 Mn T în iulie / iunie 2020/21.

             Cu toate acestea, prețurile actuale ale rapiței in UE nu reflectă însă stocurile de produse reduse din UE. Dacă prețurile rapiței canadiene rămân ridicate, prețurile rapiței în UE vor continua să crească - cel puțin temporar - pentru a declanșa importuri suplimentare din Canada înainte ca rezervele de recoltă de anul acesta să devină disponibile.